jump to navigation

Sabarlah.. August 24, 2009

Posted by adieb in Bicaraku, Nota Pada Diri.
trackback

23 August 2009,

Hari Sabtu baru – baru ini, tanpa dirancang,saya mengajak kak mila, dan adik afifah menziarahi sahabat baik di Hoapital Teluk Intan. Tepat pkul 12, setelah semua selesai berurusan hal – hal kolej, mengambil dan menghantar barang ke rumah ‘Z’ kami, terus bergegas ke Teluk Intan. Perjalanan kami mengambil masa dua jam setengah, Viva Silver yang di pandu oleh kak mila, 80km/h… Sebelum perjalanan ini, ada muslimin mahu ikut…shah dan pokwe, tetapi terbatas, kerana saya memerlukan hanya muslimah.Tidak kepada muslimin.Harap Maaf!.

Perjalanan kami dari Tanjung Malim ke behrang terus menuju ke Slim River, ke Sungkai,exit Bidor dan akhirnya temui Teluk Intan. Mahu patah pinggang kakmila gini…huhu,kami semua dah lena………..Oh ya, yang pergi tu, saya,kak mila as driver, dikpah, pika dan kak izzah..Akan meninggalkan kak izzah dan pika di sana untuk menjaga aisyah.

Sampai di sana, dengan mengenakan topeng muka, berjaga2 dengan wabak H1N1…..virus… melilau mencari wad 1B..

Yes! Akhirnya ketemu juga pesakit,aisyah.

Melihat keadaan aisyah, memang so bad laa… lutut retak tapi bandagenya punyalah besar.. Sempat juga saya menulis nama pada bandage kakinya..bahunya patah dan luka2 besar di lengannya..Allahuakhbar!

Image(455)

 

Image(458)

mencari part best untuk tulis nama..tapak kaki.. ;D

Kasihan aisyah. 

Kelihatan aisyah lesu dan letih, penat menahan sakit…mengalir air mata melihat kami sampai. Berbicara dengannya sementar lalu pinta untuknya rehat sejenak..Nakal betulnya saya, saja bertemuramah dengan pesakit…ada yang tergigit monyet, ada yang patah tangan akibat naik motor…terjatuh…Rata2 pesakit wad ini alami kemalangan. Semoga semuanya sembuh saya doakan.

Pika mengusik….. “tengok tue, doctor adib, bersama pesakit2…Diorang nak rehat dia pi kacau..”

Kata saya, “pika….. nanti ana kan nak jadi calon….kenalah turun bersama rakyat. Enti kena support la ana. Penyokong”…ketawa besar kami..hihi, suka benar pesakit2 kat wad tue melihat telatah kami, ada yang senyum2..

Apa yang membuatkan hati tersentuh di wad ini….seorang nenek, jiran sebelah katil aisyah..

Sebatang kara, tiada anak, tiada suami…sesorang saja.
Sayu melihatnya, lalu saya pergi menziarah nenek. Pada mulanya nenek senyum, saya membalas…. Khabarnya nenek excident,patah kaki, dan bibirnya berjahit. Aduh sakit, getus hati saya. Nenek zainab berusia 70an itu, tenang melihat saya. Lalu saya usap tangan, sejuk, dan berurat2 tua. Nenek…..kata syaa..Nenek tetiba menangis,air mata mengalir. Cucu doakan nenek yer, nenek tiada sapa2 hanya ada Allah, Allah yang satu. Nenek rasa tubuh nenek tidak sedap, nenek lemah. Saya terus mengusap2 tangan nenek, saya minta nenek sabar dan tenang, ini ujian Allah, nenek ingat Allah banyak2, nenek seorang tabah dan nenek mesti kena tabah. Tak lama nenek akan sihat,saya doakan nenek sihat. Nenek kata dia mahu beribadah kuat2 pada Allah, tidak putus2 minta saya mendoakan nenek..Tersentuh juga hati kecil saya.

Time nak balik tu, pkul 4.30ptg, sebelum balik meninggalkan sahabat si aisyah, saya sempat menjengah sebentar di katil nenek, melihatnya, dia memanggil nama saya…saya terus usap2 tangan dan cium dahinya, saya minta nenek kuatkan diri, makan banyak2 dan ingat Allah banyak2. Mulut nenek tidak henti2 menyebut Allah…sayu benar hati ini…sedih…
Sabar ye nenek…Allah Maha Hebat,akan menyembuhkan nenek..
Oh!…

sempat lagi

Usikan sahabat….dib,enti sesuai lah jadi doctor! Aduh, kenapa pula antunna ni..Hajat nak jadi doctor tapi terkandas…jadi cikgu pun cukup bersyukur…al-muallimah.
Keluar wad itu, masih lagi hati mendoakan nenek…wajah nenek yang berkerut menahan sakit, masih lagi terbayang di mata…
Adib! Dib drive yer…kak mila penat laaaa

Waduh! Terkezzzut saya,terhenti lamunan pada nenek,mencapai kunci Viva Silver.melihat kak mila dengan inhaler…. Lelah pula dia..hihi,tak per saya drive…
Pecutan 100 – 120km/j….

1jam45minit sampai di tanjug malim…LETIH…

Sebenarnya mengejar masa kerana ada temu janji dengan muslimin….urusan dikpah dan muslimin…saya meneman jer.Tak manis kalau saya tinggalkan dikpah dengan muslimin tue..

Selesai!

Ke KAB menghantar adik Nida….dapat free juadah berbukak….banyak betul…dari ckgu razi dan wadi untuk ahli muslimat bait ‘Z’..
Selamat Berbukak!…
p/s:- Kepada sahabat sahabiyah dan para pengunjung serta pembaca… marilah sama2 mendoakan kesejahteraan nenek dan sahabat saya. Semoga mereka cepat sembuh dan dapat beramal ibadah dengan sempurna…ameen

Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar…

Pesanan dari ana…:-
1)Jangan bawa motor dan kete lelaju..nanti excident sapa yang susah?mereka dan keluarga mereka juga yang susah.
2) Layanlah pesakit dan orang tua dengan sebaiknya dan mulia,agar kurang rasa resah dan sedih mereka.
3) Kita kenalah sabar,kerna Allah suka pada org yang sabar…Innallahamma’asobirin..

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: