jump to navigation

DUHAI DIRIKU!! July 19, 2009

Posted by adieb in Bicaraku, Mehnah Kehidupan, Nota Pada Diri.
trackback

Bagaikan mahu berbicara,tetapi tidak tahu apa..blur!!!!macam mana ya??… Kepenatan sangat. .. walaupun hari ini agak sibuk dengan urusan tesis,meeting , kuliah dan sebagainya… tapi!! Kekadang, terkandas juga… Mahu release tension, mencari ketenangan hati….. Balik ke rumah sewa,tiada siapa… aduh!! Mahu menangis, dengan panas terik,letih dan penat, terpaksa menunggu housemate dekat dua jam. Mana tidaknya, kunci rumah tertinggal… Allah… Sementar lagi, ada hal dengan lecturer, aduh…sempatkah menyetelkan dokumen2 untuk diserahkan padanya…juga mahu berbincang perihal tesis. Semoga dipermudahkan urusan…mohon Allah lembutkan hati prof untuk  approve proposal…amin…takut juga nanti….. bila ketemu Profeser itu, di rejectnya  terus… 😦

Letih ini tiada kesudahannya lagi, tup2 dapat mesej….. akak housemate ajak ke kalumpang..ahh…macam best jer, tapiiiiiii…….saya sudah letih….kerana tidak mahu mengecewakan hati akak housemate, saya turut serta. Kami pergi bertiga saja… adik afifah…saya dan akak mila itu… berkereta…

Sampai di kalumpang, mendengar jeritan air…amat menenangkan…sejuk dan nyaman sangat. Solat dulu ya….dah lewat… Mesej dari ukhti, katanya….‘dik, tengahari pun nak berkelah lagi ker?….. ‘Saja release tension…..jauh sikit dengan kesibukan d kampus….hihi’…apa2 sajalah saya ni… memang enjoy..hilang terus kepenatannya… amat melucukan, kasut  bertumit kak mila dihanyut air…..kesiannnnnnn…..nanti kita beli baru ye kak..hikhik….

Sekejap saja kami di sana…dari pkul2.30 – 4.00ptg…kata akak mila…..kan best kalau buat BBQ…berkelah beramai2..tidur di chaletnya..hihi….bleh2, nanti masa free ya..ajak sume housemate join… Melihat sang air, mengalir deras… sejuk dan nyaman….terasa mahu berendam2 itik… sayangnya…. Alaaaa….baju tak bawa! 😀

Image(387) kasut kak mila terhanyut sudah… 😦

Image(395)bersama kak mila yang comel itu..satu rumah ini..

Merenung pada air…….bagaikan memahami hati ini…..aduhh…

Penat…esok malam ada meeting lagi.. portfolio belum dilunasi…..Pagi esok berprogram di pasti… oh…teringat!!! Esiment perlu disiapkan malam ini…kerana esok kena hantar pagi2….aduhai diri…… Inikan amanah Tuhan,tanggungjawab kita…………………..

semoga Allah terus bersama kita….

Kekadang, kita merasakan terlalu banyak dan terlalu berat amanah Tuhan ini yang kita perlu pikuli, namun ingatlah, Allah tidak zalim.

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakan dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Maka berdoalah): “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika lupa atau kami bersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir (al-Baqarah; 2:286)

Oh ya!…

Proposal saya sudah di approve….syukur alhamdulillah 🙂

Semoga selepas ini.,.,….bertambah mudah urusan… dan juga urusan si ‘dia’…saya sentiasa mendoakannya…..walaupun kini jauh….. sebentar saja…..sabar ya… 🙂

Advertisements

Comments»

1. Fuad - July 20, 2009

Berendam itik tu camne ye? Berenang sambil minum air ye? 😉 Best lah..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: