jump to navigation

Medan ‘sibuk February 5, 2009

Posted by adieb in Bicaraku.
trackback

Dua hari ini,tahap kesibukan semakin maksima,mahu tidaknya,kena pula saya dan sahabat2 terlibat dgn jualan sempena khar khat. Hampir
seminggu bermesyuarat,berkesah mengenai karnival ini. Dengan stand
Rakan Surau,kami bertungkus lumus untuk menjual pelbagai barangan.

Kesibukan yang melampau ini bermula pada hari Rabu,usai kelas itu pada pukul 5 ptg terus bergegas balik kolej…solat…pukul6 tepat, saya bersama seorang junior ini,pergi ke kolej KAB dan KZ,semata2 untuk
beri barang yang diamanahkan,jauh juga itu,tapi mujur pecutan 110km/j…setelah itu,saya pergi pula ke rumah senior ini,untuk mengambil kunci rumah di mana barangan jualan ditempatkan.

Dalam,ralit2 itu,sedar tdk sedar..tengok jam,sudah pkul7ptg, Allah…sementar lagi pkul8 kena hadir meeting…angkut barang yang melebihi entah berapa ‘tan’ agaknya,solat,makan dan terus pula bekejar ke meeting….Diorang sudah menunggu,lambat pula…pkul 8.30 baru sampai.Sebaiknya,perlu punctual,tidak lah membazir masa org menunggu. Maaf banyak2 pada diorang.

Banyak perkara yang dibincangkan,barangan itu dan ini,penat +letih+mengantuk=rasa nak tido jer..habis hampir pkul 11,Yes!boleh balik..tapi ??????…..kantoi,sebab kena sambung angkut barang yang ber’tan lagi..Huk,mahu menangis.. 😦 tidak mengapa,buat kerana Allah,semua akan jadi mudah, kami tak besar,kami tak kuat,bila bekerjasama semua jadi mudah <betul ker lagu ini wonder pet??>hihi

Hati ini sudah berkeluh kesah,angkut punya angkut,tau2 saja sudah lewat malam,sampai kolej pun dah lewat.Allah,bertapa penatnya…sampai bilik,mandi,bersiap2 solat dan ber’sungguh tidur…

Saya sangkakan kesibukan ini stop untuk hari itu saja,tapi berlarutan pula esoknya,hari khamis…hari ini…penat dan sangat penat,sibuk dan sangat sibuk,handset ini tidak berhenti2 ber’door bell’,mahu tidaknya,berjerit sakanlah dia orang panggil,kena amik barang,mahu guna kereta,dan macam2.

Penat memang penat,tapi gagahi juga,ini tanggungjawab kita,jadi,kena lah bersungguh2 dan buat yang terbaik..kalau tidak,jenuh pula nak ter’tanggung dan jawab di depan Tuhan nanti.huhu.Apa2 pun serah diri bulat2 pada Tuhan,buat kerana Allah pasti mudah!

Pkul8 sudah dipanggil,mahu mengambil barang jualan yang ter’sesak dalam kereta iswara merah garang itu..beberapa minit kemudian kereta pun sampai,semua barangan diangkut dan disusun cermat,letih menyusun…mengira dan mencatit barang2an..setel!! selesai pkul10

Alamak!pkul10 kena jmp lecturer,bergegas ke kampus,buat itu dan ini,dah pkul12..cepat betul masa skrang..dalam tengah berurusan di kampus,’dool bell’ ringing again…rupanya..pkul1230 kena amik barang pula,huhu….sampai pkul1.45 berpunggah barang…dan pkul2 -5 dah ada kelas,cepat2 solat dan bersiap…memang mengantuk dan penat,tapi sabar dan teruskan jua..

Mesej dari ukhti itu.. “….nak ajak g slim,amik barang….” Sender by ukhti…..at ………. Reply “ok,la’ musykilah”…mujur habis kelas pkul4.30,ada masa lagi ,balik koleh solat dulu..seusai solat terus saja drive ke slim river,di sebabkan kepenatan melampau,saya drive agak laju..sampaikan ada yang takut pinta slow,slow kejap dan pecut lagi..haha,berjerit2 juga dia.

Setel pkul730,mengangkut barang dan berjumpa dgn supplier..hhuhu…ermm,sepatutnya,malam ini saya kena turun,tapi sabarlah dulu,kejap lagi saya turun..sebab????penceramah ter’best..ust Hasrizal,the blogger of Saifulislam.com akan datang,jadi ahli panel.
After 11p.m, saya kena hantar member ke rumah dia…

kepenatan masih terasa,tapi apakan daya,org perlu kita,bukan kita dato’ mahupun org terpenting,tapi mahukan tenaga untuk membantu sahabat2 di gerai sana.Nak stop…handset sudah ber’jerit2..sat2..

Moral Value untuk adib_zikri0912:-
1) Jika kita berjanji dgn orang,atau ada meeting,kita kena be punctual…jangan bt org tunggu kita,sebab kita,org lain dah rugi masanya.
2) Jangan bawak kereta,motor,lori atau kontena atau sebarang kenderaan laju2,kita kena berhemat di atas jalan raya…takut sumtin bad happen…
3) Sentiasa berdoa setiap masa untuk mendapat berkat dalam bt kerja,dan mohon dipermudahkan urusan.
4) Niat kena lah betul2 kerana Allah dalam sesuatu kerja,semoga urusan kita dipermudahkan Allah SWt setiap masa.
5) Sebarang kesibukan jangan lah merungut,kerana ada lagi yang lebih sibuk dari kita 😉
6) Ringankan tulang untuk membantu
7) Sesibuk mana pun kita,jangan ponteng kelas…kita masih pelajar…paling penting jangan tinggal solat
8) Buatlah sesuatu kerja dgn bersungguh2 dan terbaik,supaya nanti kita berpuas dgn setiap apa kita buat…dan mungkin juga ini kali terakhir atau sumbangan kita yang terakhir sebelum kita pergi…
9) Sabar lah setiap apa yang terjadi…sabar itu INDAH

Wallahua’alam

Oklah,mahu solat dan siap2 untuk turun..

Advertisements

Comments»

1. hidayahameyr - February 11, 2009

ct adibah…
aaaa…bawak keta orang eee.. Ayah tak bagi la bawak keta orang. Moto takpa.. Nanti jd papa payang.. Tak baek sungguh adik sowang niiii….

2. adieb - February 12, 2009

tak baek sungguh adik sowang niiiiiiii…sebab degil,tapi baek hatiiii..hihi,dah tanya baek2 dah kat ayah….ermmm,apa2 pun kena dapat permit dari mastermind dulu…. 😀
Lalalalalalalalalalllllaaaaaaaaaa

3. hidayahameyr - February 12, 2009

bole caya ka ni.. Awat kak ayah tak bagi bawak gheta? uhuuuuu… xaci langsong ang!

4. adib - February 13, 2009

boleh..boleh..boleh..boleh..hihi 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: