jump to navigation

Munajat para pencinta Allah April 30, 2008

Posted by adieb in Uncategorized.
Tags:
trackback

Hari ini exam paper kimia, dapat saja soalannya terus buat..kononnya nak kuar awal.Masa menjawab dari 1430 pm – 1700pm,,tatkala berexam,serupa macam hati tidak sedap saja dalam bilik peperiksaan itu.Esok birthday mak,macam2 difikirkannya..semalam,mak call..rindu katanya,aduh…<sabar ya mak>…semalam juga,saya jatuh sakit,penyakit lama datang balik,pedih sangat,selongkar sana selongkar sini,jenuh juga mencari ubat..rupa2nya baru perasan ubat dah habisssss…..<Allah,bertahan saja>…perit juga menahan ini…<dib sabarlah yer>.

Semalam, saya sermacam tidak dapat study, saya terus ke pembaringan awal..memang teruk juga rasanya sakit ini. Jawab exam tadi pun, ada yang ingat2 lupa…perkara biasalah tu…sejam menjawab,terus keluar,alhamdulillah akhirnya habis juga paper kimia ini…hati mula tidak sedap,penyakit semalam pun masih terasa lagi,cadangnya mahu ke pusat kesihatan,tapi tidak terdaya saja,mahu balik..berehat…<ALLAH…ALLAH..ALLAH,sabar itu indah>..

Sampai ke bilik,terasa mahu ’sungguh2′ berehat, sambil2 itu,sempat juga melirih di pena peribadi ini, setelah saya membuka folder bicara hati, mata-mata ini terpaut pada bait2 sebuah sajak…seusai membacanya,saya seperti berperasaan mahu menangis saja,memang tersirat ke hati rasanya..Munajat ini adalah dari Imam Ali Zainal Abidin… 

 Ilahi
Apakah orang yang telah mencicipi
manisnya cinta-Mu
akan menginginkan pengganti selain-Mu
Apakah orang yang telah bersanding di
samping-Mu
akan mencari penukar selain-MuIlahi

Ilahi
Jadikan kami di antara orang yang Kau pilih
untuk pendamping dan kekasih-Mu
yang Kau ikhlaskan untuk memperoleh cinta
dan kasih-Mu
yang Kaurindukan untuk datang menemui-Mu
yang Kauridhakan (hatinya) untuk
menerima qadha-Mu
yang Kauanugerahkan (kebahagiaan)
melihat wajah-Mu
yang Kaulimpahkan keridhaan-Mu
yang Kaulindungi dari pengusiran dan
kebencian-Mu
yang Kaupersiapkan baginya kedudukan
siddiq di samping-Mu
yang Kauistimewakan dengan makrifat-Mu
yang Kauarahkan untuk mengabdi-Mu
yang Kautenggelamkan hatinya dalam
iradah-Mu
yang Kaupilih untuk menyaksikan- Mu
yang Kaukosongkan dirinya untuk-Mu
yang Kaubersihkan hatinya untuk (diisi)
cinta-Mu
yang Kaubangkitkan hasratnya akan
karunia-Mu
yang Kauilhamkan padanya mengingat-Mu
yang Kaudorong padanya mensyukuri-Mu
yang Kausibukkan dengan ketaatan-Mu
yang Kaujadikan dari makhluk-Mu yang saleh
yang Kaupilih untuk bermunajat pada-Mu
yang Kauputuskan daripadanya segala sesuatu
yang memutuskan hubungan dengan-Mu

Ya Allah
Jadikan kami di antara orang-orang yang
kedambaannya adalah mencintai dan
merindukan-Mu
nasibnya hanya merintih dan menangis
dahi-dahi mereka sujud karena kebesaran-Mu
mata-mata mereka terjaga dalam mengabdi-Mu
air mata mereka mengalir karena takut
pada-Mu
hati-hati mereka terikat pada cinta-Mu
Kalbu-kalbu mereka terpesona dengan
kehebatan-Mu
Wahai Yang cahaya kesucian-Nya bersinar
dalam pandangan para
pencinta-Nya
Wahai Yang kesucian wajah-Nya
membahagiakan hati pada pengenal-Nya
Wahai Kejaran Kalbu para perindu
Wahai Tujuan Cita para pecinta 

Aku memohon cinta-Mu dan cinta orang
yang mencintai-Mu
dan cinta amal yang membawaku ke samping-Mu
Jadikan Engkau lebih aku cintai daripada
selain-Mu
Jadikan cintaku pada-Mu membimbingku
pada ridha-Mu
kerinduanku pada-Mu mencegahku dari
maksiat atas-Mu
Anugerahkan padaku memandang-Mu
Tataplah diriku dengan tatapan kasih dan
sayang
Jangan palingkan wajah-Mu dariku
Jadikan aku dari penerima anugerah dan
karunia-Mu
Wahai Pemberi Ijabah, ya Arhamar-Rahimi

<semoga cinta kita pada al-Khalid,cinta yang kudus lagi hakiki….biarlah jasad ini bersama manusia tetapi hati pada yang Esa…kasih sayang Allah,kasih yang terindah…susah untuk digapai,payah untuk menawan..semoga cinta dan rindu Allah hadir dalam hati2 ini..amin…ya Allah,jadikan kami di antara orang2 yang Kau pilih>

 

 

 

Advertisements

Comments»

1. Miftahuljamilah... - May 2, 2008

Bismillah fi awwalil kalam..salam ukhwah dan mahabbah buat sadiqi ahibba’..kak adieb..syukur alhamdulillah terbuka lg satu pintu jalan dakwah iaitu melalui tinta kak adieb ni..sungguh,tinta itu lebih tajam dari mata pedang..blog ni best la jgk.byk cerita pasal kehidupan..byk curahan perasaan..teruskan usaha menulis..tp jagn sampai xtido yerk.huhu..lagi satu kak,tulis byk sikit pasal fakta n jgn lupa petua2..msukkn ye..xpun msukkan sekali ilmu masak memasak..alhamdulillah dgn munculnya blog kak yg fleksibel ramai yg akan mgunjungi blog ni..maka jalan dakwah xkn putus..sekian..gud luck exam.selamat blik kg!..ana uhibbuki fillah..

2. adieb - May 2, 2008

salam tautan rindu haruman mewangi..alhamdulillah..syukran ya enti, sesibuk keje dapat juga menatapi blog akak..alhamdulillah,syukran juga dgn komen nti..insyaAllah,ana akan memperupgradekan lagi dan menambahkan lagi intipati2 ilmiah juga petua2 kiranya berkenaan..semoga nti meneruskan lagi sumbangan idea bernas enti….ana uhibbuki fillah aidhan…salam imtihan dari jendela 3.3.2…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: