jump to navigation

pertamanya… April 26, 2008

Posted by adieb in Bicaraku.
trackback

Subahanallah alhamdulillah walaillahhaillallah..allahuakhbar”..sSalam kasih seuntai madah..Salam lembaran tinta tautan bismillah fil awwalil qalam..jua salam mahabbah buat sahabat sahabiah penuh barakah..alhamdulillah,penuh rasa syukur kepada Allah SWT.Kali pertama blog ini diwujudkan lantas merupakan satu titik permulaan dalam medan penulisan dakwah. Semoga dengan penulisan ini dapat memberi kita berfikir sejenak mengenai kehidupan kita sebagai hamba Allah. Syukran illallah kerana melahirkan rasa tanggungjawab dan juga buah fikiran menelusuri hasil penulisan ini.Di harap, dengan pembikinan blog ini dapat kita sama – sama berkongsi kata bicara,membuahkan idea2 yang bernas dan komen2 yang membina.syukran jazillan..

….sesungguhnya kebaikan itu adalah dari Allah SWT dan kelemahan pula adalah dari saya sendiri….

“diriku hanya insan biasa, banyak kelemahan dan dosa,hanya mohon taubat pada yang Esa, yang mampu mengampuni hamba yang hina..”

BLOG INI MASIH LAGI DALAM PENGEDITAN..SEBARANG KOMEN BOLEH DI SERTAKAN NAMA DAN EMAIL ANDA”

 

 

 

Advertisements

Comments»

1. nik@arsenik - April 30, 2008

hidup ini sentiasa penuh dengan cabaran dan dugaan.Oleh itu,tabahlah kita menghadapinya.Kesabaran itu perlu untuk menghadapi hari hari yang mendatang.Jadi,senyum sokmo!!!!!walaupun dalam senyum itu penuh dengan kepahitan…..huhu,,,,

2. adieb - April 30, 2008

“sesungguhnya,bersama kesusahan terselit kesenangan”…
senyum itu ceria bagi hati2 kita,dan senyum juga adalah satu sedekah…

3. Norimi hayati sahedan - May 2, 2008

dib…baguslah blog hg nie..best je baca piusi2 hg 2.reka sendiri ke?apa2 pun tahniah atas usaha hg wat blog nie..best jgk ada blog sendiri.teruja plak aku nak wat..hehe..

4. adieb - May 2, 2008

inilah suatu alternatif medan dakwah..penulisan yang kurang menarik..mudah2an dapat memberi impak positif dalam hati kita untuk dekat pada Allah SWT… intipati yang boleh mmbuat kita terfikir sejenak…insyaAllah..semoga Allah memberi barakah dalam penulisan ini.amin..

5. Ami Tasuki - May 5, 2008

salam…uish, terkejut gak mula2 tgk blog ni
tapi baguslah
if ramai yang buat mcm ang aku rasa
mesti makin ramai akan insaf
alhamdulillah
moga2 masign2 dapat pengajaran
thanks cos tak penah tinggal aku terleka dengan dunia yang fana ni
alhamdulillah
thanks

6. Ami Tasuki - May 5, 2008

ha, macammana create blog?
aku tgk makin ramai kawan kita yang create blog
maksud aku join blogging r
macam fizie pun dia baru try2 buat blog sendiri

7. shahrul_ din - July 31, 2008

wahai saudaraku!!
ketika kamu bersuka ria, ketika kamu menjalankan keramaian, ketika kamu berpesta, ketika kamu menjalankan kerja seharian, pasti akan ada tetamu ke rumahmu untuk melawat, menziarahi serta bertanya khabar kepadamu…
akan tetapi…..
ada seorang tetamu ini yang datang ke rumahmu…
tetamu yang tidak pernah kamu mengundangnya ke rumah…
tetamu yang tidak pernah terlintas di akal fikiranmu akan kehadirannya kepadamu…..
kamu tidak menyukai tetamu ini malah kamu bencikan dia
namun kamu gerun pula melihat mukanya
kamu menghalaunya keluar dari rumahmu
namun tidak pula dia berganjak dari tempatnya berdiri
kamu mengunci pintu dan tingkap rumahmu ditambah pula kunci tambahan yang kamu rasakan tetamu kamu itu tidak dapat masuk ke dalam rumahmu
namun kamu gagal menghalangnya untuk masuk
kamu lari ke utara, selatan, timur dan barat malah ke hujung dunia
namun dia masih berdiri tegak di hadapanmu
kamu bersembunyi di mana sahaja
namun kamu tetap melihat dia
akhirnya kamu mengalah kepadanya…
lalu kamu bertanya kepadanya, “siapakah gerangan dikau??”
dengan muka bengis lagi menggerunkan tetamu ini menjawab,
“aku tetamu kau yang terakhir!!!”
engkau menghalauku pergi dari rumahmu,
engkau menghalangku masuk ke rumahmu,
engkau lari dariku ke mana sahaja yang engkau rasakan kau mampu lari,
engkau sembunyi dirimu dariku ke tempat yang kau fikir mampu untuk kau sembunyi….
namun segala usahamu hanya sia-sia…
kerana tiada apa di dunia yang fana ini dapat menghalauku pergi,
tiada apa di dunia yang fana ini dapat menghalangku untuk bertemu makhluk Allah,
tiada apa di dunia ini dapat lari dan bersembunyi dariku,
kerana suatu masa nanti bila tiba masanya bila aku menyahut suruhan ilahi, mereka pasti akan bertemu denganku jua….
dan orang yang lari dariku adalah orang yang tidak beriman kepada Allah kerana mereka lalai di dunia ini dengan segala kejahatan dan maksiat mereka takut pada kematian sedangkan mati itu pasti akan menemui mereka sedangkan orang yang beriman kepada Allah tidak akan lari dariku malah mereka rela dan redha di atas kedatanganku, kerana mereka sudah bersedia dengan amalan mereka di alam barzakh dan alam akhirat…..
dan pada waktu ini sudah tiba giliranmu untuk aku menjadi tetamu kau yang terakhir, aku datang menziarahimu aku menjemputmu dan aku membawamu menemui penciptamu………”
kerana inilah tugasku sebagai tetamu yang terakhir, datang menziarahi kamu dan membawa kamu pergi dari jasadmu….”
INGATLAH WAHAI SAUDARAKU!!!!!!
SUATU MASA NANTI YANG KAMU TIDAK KETAHUI WAKTUNYA, TETAMU TERAKHIR INI PULA AKAN MENZIARAHI KAMU, TIADA APA YANG DAPAT MENGHALANG KEDATANGANNYA OLEH ITU BERSEDIALAH KAMU UNTUK MENERIMA TETAMU KAMU YANG TERAKHIR INI…………………………


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: